technik żywienia i usług gastronomicznych

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH ZE SPECJALNOŚCIĄ PROMOCJA ZDROWIA

Na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych nauczysz się jak przygotowywać posiłki – codzienne oraz okolicznościowe, oraz kompleksowo organizować imprezy gastronomiczne.

Podstawę twojego wykształcenia będą stanowić przedmioty teoretyczne, które pozwolą ci na zdobycie wymaganych informacji dotyczących szeroko pojętego żywienia oraz przedmioty praktyczne, dzięki którym poznasz różnorodne techniki kulinarne oraz utrwalisz opanowaną wiedzę.

Jako absolwent będziesz przygotowany do oceniania jakości żywności i jej przechowywania, sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji gastronomicznej, planowania i realizacji usług gastronomicznych oraz uzyskasz dwie kwalifikacje zawodowe:

  • K1 (TG.07.) – Sporządzanie potraw i napojów,
  • K2 (TG.16.) – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Technik żywienia i usług gastronomicznych ma możliwość pracy w zakładach gastronomicznych (m.in. restauracjach, barach, bufetach) i placówkach żywienia zbiorowego (hotele, sanatoria, szpitale, szkoły itp.) oraz w firmach cateringowych).