21 marca 2018 r. podczas Powiatowych Targów Edukacyjnych 2018 organizowanych w I Liceum Ogólnokształcącym w Olecku Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprezentował ofertę kształcenia przygotowaną na rok szkolny 2018/2019.
Od września przyszli absolwenci gimnazjum będą mogli rozpocząć naukę w:
czteroletnim Technikum Nr 1 kształcącym w zawodzie:
technik rolnik ze specjalnością mechanika maszyn rolniczych
technik geodeta
technik hotelarstwa ze specjalnością barman/ barista
technik żywienia i usług gastronomicznych ze specjalnością promocja zdrowia
technik architektury krajobrazu
technik logistyk ze specjalnością wojskową
technik przemysłu mody
technik technologii drewna
technik ochrony środowiska
w trzyletniej Szkole Branżowej I stopnia kształcącej w zawodzie:
piekarz
rolnik
cukiernik
kucharz
ZSLiZ przygotował również ofertę edukacyjną dla dorosłych. Od nowego roku wszystkie osoby, które ukończyły szkołę średnią, będą mogły podjąć naukę w Szkole Policealnej Nr 1 kształcącej w zawodzie:
technik informatyk
technik usług kosmetycznych
technik ochrony fizycznej osób i mienia
technik bezpieczeństwa i higieny pracy
technik rachunkowości
technik administracji
technik masażysta
opiekun medyczny
opiekun osoby starszej
Dla wszystkich osób pełnoletnich ZSLiZ oferuje krótkie i bezpłatne kwalifikacyjne kursy zawodowe:
A.71. Projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych
A.74. Organizacja procesów wytwarzania wyrobów odzieżowych
R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej
R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
T.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
A.30. Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w procesach produkcji, dystrybucji i magazynowania
A.31. Zarządzanie środkami technicznymi podczas realizacji procesów transportowych
A.32. Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w jednostkach organizacyjnych
R.26. Wykonywanie kompozycji florystycznych
T.6. Sporządzanie potraw i napojów
T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
T.13. Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych
T.14. Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych
T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych
T.3. Produkcja wyrobów piekarskich
T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji
T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
T.9. Wykonywanie usług kelnerskich
R.7. Ocena stanu środowiska
R.8. Planowanie i realizacja zadań związanych z ochroną środowiska
R.21. Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu
R.22. Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu
A.13. Wytwarzanie wyrobów stolarskich
A.50. Organizacja i prowadzenie procesów przetwarzania drewna
E.12. Montaż i eksploatacja komputerów osobistych oraz urządzeń peryferyjnych
E.13. Projektowanie lokalnych sieci komputerowych i administrowanie sieciami
E.14. Tworzenie aplikacji internetowych i baz danych oraz administrowanie bazami