Z tej okazji w środę 5 kwietnia zorganizowaliśmy Warsztaty Wielkanocne w Pracowni Dziedzictwa Kulinarnego, na które zaprosiliśmy uczniów Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Głuchych im. Św. Filipa Smaldone.
Nasi uczniowie z technikum żywienia i organizacji usług gastronomicznych pod czujnym okiem pani Alicji Drażby przygotowali wyśmienite wypieki. Były mazurki, świąteczny królik z jabłkami i mascarpone oraz wyborny żurek, który już w trakcie degustacji zdobywał całą moc zachwytów!
Pani Joanna Pietrołaj wraz ze swoją siostrą, Emilią Borowską, pokazały, jakie cuda można zrobić z piernika. Zaproszeni goście mieli okazję własnoręcznie wykrawać ciasteczka, piec i ozdabiać je kolorowym lukrem. Przepis na ciasto, jak u każdej wytrawnej gospodyni, pozostał słodką tajemnicą pani Joasi. Na nic zdały się prośby o uchylenie jej rąbka. Skład i ilość produktów pozostał ściśle tajny!
Pani Wiesława Szyłak, przedstawicielka Stowarzyszenia Koła Giżowskich Bab, nie objęła tajemnicą przepisu na pyszne, kruche ciasteczka, które rozpływały się w ustach i jeszcze ciepłe ginęły jakoś szybko, zanim zdołano okrasić je lukrem… Pomocą w wypiekaniu służyła jej pani Zofia Urbanowicz z Klubu Seniora „Wrzos”. W degustację zaangażowali się wszyscy.
Artystyczną stronę warsztatów prezentowały pani Janina Anuszkiewicz, Helena Szyperek oraz członkinie Klubu Seniora „Wrzos” – Danuta Gorlewska, Czesława Jurek i Wiesława Kwiatkowska. Stoły pyszniły się kolorami, nęciły błyskiem świecidełek, aferowały kształtami, zachęcając do pochylenia się nad każdym z nich. Kurczaki z origami, jaja malowane woskiem, drapane wydmuszki, oklejanie sznurkiem i zdobienie kolorowymi paciorkami, technika decoupage – tego się można było nauczyć i własnoręcznie stworzone cudeńka zabrać ze sobą do domu.
Serdecznie dziękujemy, za możliwość przybliżenia zarówno naszym uczniom, jak i zaproszonym gościom, tradycji, jakie niosą ze sobą Święta Zmartwychwstania Pańskiego.