Kontakt

tel. 87 520 22 51

fax 87 520 22 52


zsliz.olecko1@gmail.com

 

19-400 Olecko

ul. Gołdapska 29

 

Szkolny etap Olimpiady za nami

Uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku po raz kolejny wzięli udział w Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Od 24 do 25 października przeszli eliminacje szkolne, które wyłoniły najlepszych uczniów w czterech kategoriach: produkcji zwierzęcej, produkcji roślinnej, gastronomii oraz technologii żywności.

Do szkolnego etapu Olimpiady przystąpiło łącznie 27. uczniów. Każda z osób przeszła dwie części eliminacji – teoretyczną oraz praktyczną. Etap teoretyczny składał się z 60. pytań jednokrotnego wyboru. W części praktycznej uczniowie musieli wykazać się wiedzą i umiejętnościami charakterystycznymi dla danego bloku. Osoby rywalizujące o reprezentowanie szkoły na etapie okręgowym w kategorii „produkcja zwierzęca” musiały rozpoznać pięć ras bydła i określić ich typ użytkowy, zidentyfikować pięć pasz i uszeregować je według zawartości białka ogólnego oraz na podstawie danych obliczyć przyrost masy tucznika. Uczniowie startujący w kategorii „produkcja roślinna” miały za zadanie  m.in. ustalić nasiona nadające się do uprawy jako wsiewki międzyplonowe i wskazać termin ich siewu oraz zbioru, wskazać szkodniki rzepaku oraz metody ich zwalczania. W kategorii „technologia żywności” uczniowie musieli m.in. rozpoznać nasiona roślin strączkowych i szkodniki, omówić różne typy zanieczyszczeń żywności, a także wykazać się znajomością znakowania i budowy jaj. W ostatniej kategorii - „gastronomii”, uczniowie musieli przygotować roladę biszkoptową, rozpoznać różne gatunki grzybów, omówić ich obróbkę wstępną i cieplną oraz zastosowanie w przygotowywaniu potraw, a także wykazać się umiejętnością garnirowania. Eliminacje szkolne zostały przeprowadzone przez p. Annę Małgorzatę Olszewską, p. Tadeusza Gogacza, p. Monikę Brodowską oraz p. Agnieszkę Ratuszną.

Uczniowie, którzy uzyskali najwyższe wyniki z części pisemnej i praktycznej egzaminu, a tym samym kwalifikujący się do etapu okręgowego, gdzie będą reprezentować Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych, to:

  • W bloku „produkcja zwierzęca” – Maciej Gabruś (4 THŻR)
  • W bloku „produkcja roślinna” – Krystian Grabowski (4 THŻR)
  • W bloku „technologia żywności” – Gabriela Bernecka (3 TŻ)
  • W bloku „gastronomia” –  Sebastian Dębowski (3 TŻ)

Dziękujemy wszystkim osobom biorącym udział w Olimpiadzie i trzymamy kciuki za naszych reprezentantów na etapie okręgowym! Powodzenia!

Agnieszka Ratuszna

Monika Brodowska