Kontakt

tel. 87 520 22 51

fax 87 520 22 52


zsliz.olecko1@gmail.com

 

19-400 Olecko

ul. Gołdapska 29

 

Nauczanie przez doświadczanie

W minionym tygodniu klasa 1TM4 wykonała doświadczenia, dzięki którym zapoznała się z zasadami obróbki cieplnej warzyw.

Uczniowie wykonali doświadczenie, w którym badali czy zmiana pH, obróbka cieplna i uszkodzenie struktury tkankowej ma wpływ na zmiany barwy warzyw zabarwianych antocyjanami. Do przeprowadzenia zadania wykorzystano kapustę czerwoną oraz ocet. Uczniowie wskazali następujące wnioski:

  • Poszatkowanie kapusty, swobodny dostęp powietrza i światła nie wpływają na zmianę barwy
  • Zmiana środowiska obojętnego na kwasowy powoduje zmianę barwy na kolor purpurowy
  • Blanszowanie wpływa na uzyskanie niebieskiej barwy, co jest zmianą odwracalną – po pokropieniu octem (wytworzeniu środowiska kwaśnego) kolor zmienia się na purpurowy.

Kolejnym eksperymentem było porównanie barwy warzyw zabarwionych betalainami (burak czerwony), karotenem (marchew) oraz chlorofilem (brokuł) po obróbce cieplnej. Uczniowie przeprowadzili obróbkę wstępną surowców, obróbkę cieplną na dwa sposoby, a następnie porównali barwę warzyw, formułując wnioski i zasady gotowania w zależności od zawartości poszczególnych barwników.

Autor: Agnieszka Ratuszna