Kontakt

tel. 87 520 22 51

fax 87 520 22 52


zsliz.olecko1@gmail.com

 

19-400 Olecko

ul. Gołdapska 29

 

Bitwa na drobiowe smaki

Dnia 13 stycznia 2020r. dwóch uczniów z klasy 3 TŻ – Sebastian Dębowski oraz Jakub Majewski, zmierzyło się z zadaniem polegającym na przygotowaniu najlepszej przystawki i dania głównego z wykorzystaniem drobiu. Konkurs odbył się w studiu kulinarnym „Atuty” w Białymstoku.

Do kulinarnej bitwy przystąpiło 12 profesjonalnych drużyn z województwa podlaskiego i warmińsko-mazurskiego, składających się z uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Gotowanie potraw przeprowadzono w dwóch turach, o kolejności zadecydowało losowanie. Sebastian oraz Jakub przygotowywali spring rollsy na przystawkę oraz kurczaka pieczonego z brzoskwiniami w sosie waniliowym jako danie główne. Podczas pracy uczniowie byli stale obserwowani przez Jury, które przydzielało punkty za tempo pracy, utrzymywanie porządku na stanowisku, przestrzeganie zasad higieny, uczciwe współzawodnictwo, postępowanie zgodnie ze sztuką kulinarną (w tym stosowanie zasad zero-waste) i podział pracy w zespole. Gotowe potrawy oceniane były ze względu na trudność ich wykonania, estetykę podania oraz smak. Jakby tego było mało, należało działać pod presją czasu i czujną obserwacją kamery – wrażeń nie brakowało!

Nasza drużyna nie awansowała do etapu ogólnopolskiego, lecz zdecydowanie nie był to stracony czas. Obserwacja pracy i potraw innych drużyn oraz końcowe, szczegółowe omówienie każdego dania przez Jury były nowym, inspirującym i motywującym do działania doświadczeniem. Z konkursu pozostaną piękne wspomnienia, pamiątkowe dyplomy i medale.

Relację z konkursu można znaleźć na szkolnym Instagramie @technik_zywienia_zsliz oraz facebooku, na profilu „Bitwa na drobiowe smaki”.

(zdjęcia: firma PROBEN).

Autor: Agnieszka Ratuszna